Udarbejdet af:

Øresmerter hos børn

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Øresmerter hos børn er tegn på sygdom i ydre øre eller mellemøret. Sygdomme i det indre øre giver ikke øresmerter.

Den hyppigste årsag til øresmerter hos børn er mellemørebetændelse. Typisk udvikler en mellemørebetændelse sig i forbindelse med en forkølelse. Det forkølede barn får feber og tiltagende øresmerter. Øresmerter hos de mindste børn under 2 år viser sig ved urolig nattesøvn, medens de lidt ældre børn klager over ondt i øret og holder hånden op til øret.

Andre årsager til øresmerter hos børn kan være fremmedlegemer (perler, ærter, majs mv.) i øregangen. Et sådant barn har ikke feber.

Hvad kan du selv gøre?

Se efter om der er et fremmedlegeme i øregangen. Du kan lindre barnets smerter ved at sørge for, at det ligger højt med hovedet. Om natten kan du hæve hovedgærdet 15-20 cm med bøger eller andet. Smertestillende medicin (kan købes i håndkøb) vil lindre. Barnet skal have rigeligt at drikke. Hvis næsen er tæt, kan du med fordel give næsedråber (kan købes i håndkøb).

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Hvis barnet er sløvt (ligger helt stille, ikke vil spise eller drikke, ikke vil lege) skal du kontakte lægen med det samme. Hvis barnet trods brug af smertestilende medicin stadig har øresmerter. Hvis barnet har haft øresmerter og feber i mere end et døgn. Lægen vil foretage otoskopi (link) og se efter fremmedlegemer i øregangen og forandringer på trommehinden.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Ved gentagne tilfælde af mellemørebetændelse. Ørelægen kan vælge at operere et rør (øredræn) ind i trommehinden under narkose.