Udarbejdet af:

Flydeøre

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Væske, der løber ud af øret, er hyppigt forekommende – både hos voksne og børn. Hos børn skyldes det oftest mellemørebetændelse og hos voksne oftest øregangseksem med betændelse. Men både voksne og børn kan få øregangseksem med betændelse eller mellemørebetændelse.

Børn med forkølelse har en øget risiko for at få betændelse i mellemøret. Nogle gange sprænger trommehinden og pus – eventuel blandet med blod – løber ud af øret.

Voksne med eksem eller voksne, der opholder sig i varmt fugtigt klima, har en øget risiko for at udvikle eksem med betændelse i øregangen. Et eksem kan væske og en infektion danner pus, som herefter kan løbe ud af øret.

Hvad kan du selv gøre?

Undgå at pille i øregangen – det kan føre til eksem med betændelse. Undgå vand i øregangen. Ved samtidige smerter kan du købe smertestillende medicin i håndkøb.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Når der løber væske ud af øret. Lægen vil med et otoskop kunne afgøre om der er øregangseksem med betændelse eller mellemørebetændelse. Behandlingen vil afhænge af årsagen til et flydeøre. Øregangsbetændelse behandles med øredråber, der indeholder binyrebarkhormon (mod eksem), og antibiotika (mod betændelsen). Mellemørebetændelse behandles med smertestillende medicin og nogle gange med antibiotika.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Vedvarende eller gentagne tilfælde af flydeøre.