Udarbejdet af:

Eksem med betændelse i øregangen

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Eksem og betændelse i øregangen forekommer ofte samtidig. Det er en tilstand, der hyppigst ses hos voksne, men skolebørn kan også rammes. Man regner med at 10 % af alle på et eller tidspunkt får eksem med betændelse i øregangen.

Tilstanden skyldes ofte øget fugtighed i luften, eller at der er kommet vand ind i øregangen. Lidelsen ses derfor særlig hyppigt i forbindelse med ferie i varme lande og brug af swimmingpool. Svømmere og personer, der bruger høreapparat, har også øget risiko.

Kløe og smerter i øregangen kan være tegn på eksem med betændelse. Smerten vil ofte være meget udtalt. Der kan også løbe lidt væske ud af øret. Mange har samtidig let hørenedsættelse. Hvis man trækker udad i øret forværres smerten.

Hvad kan du selv gøre?

Du kan forebygge tilstanden ved at lade være med at pille, klø eller rense øregangen. Har du tidligere haft eksem med betændelse i øregangen, skal du holde hovedet over vandet – især hvis du bader i swimmingpool eller spa. Hvis der er kommet vand ind i øregangen, kan du tørre øret med en hårtørrer. Det kan ikke anbefales, at bruge ørepropper under badning. Undgå badning helt hvis du har fået eksem med betændelse i øregangen. Smertestillende medicin i håndkøb kan lindre smerten.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Hvis du mistænker eksem med betændelse i øregangen. Lægen vil otoskopere (link) og udskrive øredråber mod eksem og betændelse.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Hvis tilstanden ikke bedres i løbet af et par dage efter opstart med øredråber, bør du kontakte en ørelæge. Ørelægen kan rense din øregang med et sug og lægge en forbinding vædet med medicin ind i din øregang.