Udarbejdet af:

Undertryk i mellemøret

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Undertryk i mellemøret kan opstå på flyrejse og ved dykning. På grund af trykændringer i mellemøret påvirkes trommehinden, som svulmer op eller sprænger. Der kan også danne sig væske i mellemøret. Forandringerne på trommehinden og/eller i mellemøret fører til smerter og nedsat hørelse.

Let hørenedsættelse i forbindelse med flyrejse eller dykning er meget almindelig og forsvinder ofte af sig selv kort tid efter landing eller ophør med dykning.

Personer med forkølelse eller netop overstået mellemørebetændelse har øget risiko for at pådrage sig trykskade. Det frarådes derfor at dykke ved forkølelse eller mellemørebetændelse. Også personer med hul på trommehinden bør undgå at dykke eller få hovedet under vand.

Hvad kan du selv gøre?

Det er let at forebygge undertryk i mellemøret. Under flyrejsen skal du synke og gabe, når flyet er på vej ned. Skulle der opstå trykken i øret og nedsat hørelse, kan du foretage en trykudligning. Trykudligning foretages ved, at du først tager en dyb indånding, lukker munden og klemmer med to fingre om næsen og endelig forsøger at presse luften ud. Lykkes det, føler du et ”blop” i øret og hørelsen normaliseres. Det kan være en fordel at bruge næsedråber (mod forkølelse) ½ time før afgang. Neddykning skal foregå gradvist og under trykudligning.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Ved øresmerter der ikke fortager sig efter ophør af flyrejse eller dykning.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Vedvarende hørenedsættelse efter flyrejse eller dykning.