Udarbejdet af:

Ørevoks

Af praktiserende læge ph.d. Bjarne L. Hansen og læge Philipp Skafte-Holm, Mentor Instituttet

Ørevoks består af sekret fra øregangskirtler. Ørevoks er let klistret, sådan at støv og andre mindre fremmedlegemer, der kommer ind i øregange, fanges. På den måde renser ørevoks øregangen. Ørevoks er derfor godt for øregangen og skal ikke skylles væk eller fjernes på anden måde.

Det er misforstået hygiejne at rense øregangen med vatpinde eller lignende. En vatpind der stoppes ind i øregange vil kun fjerne ganske lidt ørevoks, hovedparten af ørevoksen bliver skubbet længere ind og kan danne en klump af ørevoks.

En klump ørevoks, der lukker øregangen, vil føre til nedsat hørelse, øresusen og smerter. Når klumpen har siddet fast nogen tid, kan der opstå eksem med kløe og væske der løber ud af øret. Der kan tilstøde infektion oveni eksemet og så tiltager smerterne.

Hvad kan du selv gøre?

Du må aldrig rense øregangen. Synlig ørevoks, der er løbet ud af øregangen, kan fjernes med en våd klud. Ørevatpinde burde forbydes.

Hvornår skal du kontakte din egen læge?

Ved nedsat hørelse og smerter bør du kontakte lægen. Lægen kan skylle dit øre. Hvis det ikke er muligt i første omgang at skylle klumpen ud, vil lægen bede dig dryppe øret med et voksopløsende middel og den følgende dag på ny skylle dit øre.

Hvornår skal du kontakte ørelægen?

Hvis din læge ikke kan fjerne klumpen. Ørelægen kan suge klumpen ud eller fjerne den med en slynge.